Chat with us, powered by LiveChat

Gezond thuiswerken

7 tips voor een gezonde thuiswerkplek!

Nog nooit werkten zó veel mensen thuis. Waar deze mogelijkheid eerder een luxe was, is het nu voor velen onvermijdelijk. Thuiswerken biedt voordelen, maar brengt ook enkele uitdagingen met zich mee. Want hoe zorgt u ervoor dat u geen klachten aan rug, nek of arm oploopt en dat u afgeleid raakt van het werk dat uiteindelijk toch echt gedaan moet worden? Arbeidsfysiotherapeut Niels Prins geeft u 7 tips voor het inrichten van een gezonde thuiswerkplek.

1.Werkhouding. Kijk goed naar uw werkhouding en neem de richtlijnen in de afbeelding in acht. Een ergonomisch verantwoorde werkplek voorkomt pijnklachten aan bijvoorbeeld uw nek en schouders. Zorg daarom voor een goede stoel, een bureau én stel daarvan de juiste hoogtes in. Vergeet ook de hoogte van uw beeldscherm niet aan te passen. Heeft u geen verstelbaar bureau? Zorg er dan met kussens voor dat u op de juiste hoogte zit. Dat wil zeggen met ontspannen schouders en nek. En plaats uw beeldscherm op een stapel tijdschriften tot deze op de juiste hoogte staat. Maak daarnaast gebruik van een externe muis en een extern toetsenbord. Zo voorkomt u (afleiding door) pijnklachten. Let op: een juiste werkhouding is maatwerk! Heeft u persoonlijk advies nodig? Neem dan contact op.

2.Houd ritme. Sta op normale tijd op en probeer uw normale werkritme aan te houden. Stel vaste werktijden vast. Zo zorgt u ervoor dat u ook niet achter de feiten aanloopt.

3.Beperk afleiding zoveel mogelijk. Afleiding is de grootste uitdager van een productieve thuiswerkdag. Want bent u eenmaal afgeleid, dan kost het tijd en energie om uw aandacht weer op het werk te focussen. Geef afleiding dus zo min mogelijk de kans. Bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat u geen melding krijgt bij een mail of bericht op uw telefoon. Leg een notitieblok klaar om gedachten die de kop op steken, op te schrijven. En zorg voor een opgeruimde werkplek. Raakt u onbewust toch afgeleid, dwing uzelf weer terug te gaan naar uw taak zodra u hier bewust van bent. Lukt het echt niet? Gun uzelf dan een korte pauze.

4.Ontspan op tijd. Zeker wanneer u merkt dat deze andere tijden ook in uw hoofd gaan zitten. Luister naar muziek, focus op andere plezierige dingen, (video)bel met familie en/of vrienden etc.

5.Zorg voor algehele vitaliteit. Voldoende en gezond eten heeft een direct effect op uw productiviteit. Waar vet en suikerhoudend eten zorgt voor energiepieken en dalen, resulteert gezond eten in een gebalanceerde energievoorziening verspreid over de dag. Maar ook voldoende water drinken is belangrijk om fit en alert te blijven. Het advies is om 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. Een flesje water op uw bureau helpt u hierbij. Kies hier voor een klein flesje dat u steeds bijvult. Zo strekt u tussen het werken door ook weer even de benen.

6.Neem pauzes serieus! Als u eenmaal een goede workflow te pakken heeft, vergeet u al snel de tijd. Toch is het nemen van pauzes beter voor uw productiviteit. Het biedt het hoofd even rust, zodat u daarna weer met volle aandacht aan de slag kunt. De hersenen zijn namelijk niet gemaakt om langere tijd geconcentreerd te werken. Zij hebben momenten van ontspanning nodig, om vervolgens weer optimaal te kunnen functioneren. En gun uzelf een verantwoorde lunchpauze. Het kost tijd, maar u zal merken dat dit dubbel en dwars wordt terugverdiend.

7.Werk niet te lang door. Door thuiswerken vervagen de grenzen van werk en privé. In deze omstandigheden is de verleiding groot om langer door te blijven werken. Zonder dat u het door heeft, zit u ’s avonds nog met de laptop opengeklapt op de bank. Ontspannen na een werkdag is belangrijk. Juist als u thuiswerkt! Het zorgt ervoor dat uw lichaam en hoofd even tot rust kunnen komen. Om de volgende dag met hernieuwde energie aan de slag te kunnen, zijn voldoende ontspanning én slaap noodzakelijk. Heeft u moeite met ontspannen en in slaap komen? We hebben de expertise in huis om u daarmee te helpen. Neem gerust contact met ons op.

Mocht na deze tips nog vragen hebben of klachten ervaren? Ons team staat voor u klaar!