Chat with us, powered by LiveChat

Kinder-manueeltherapie

‘Wát een verademing… eindelijk een tevreden, gelukkig en pijnvrij kind.’

Als een baby onverklaarbaar veel huilt, overstrekt of een duidelijke voorkeurshouding heeft, kan dat duiden op problemen in de stand of functie van de bovenste nekgewrichten.

Een baby die veel huilt, een kind met driftbuien… als ouder kan het je tot wanhoop drijven. Want wat is er aan de hand? Meestal heb je al van alles geprobeerd en lijken de symptomen onverklaarbaar. Herkent u één of meer van onderstaande punten? Overweeg dan eens een bezoek aan een kinder-manueeltherapeut.

Symptomen bij zuigelingen:

  • Onverklaarbaar huilen of krijsen
  • Huilen bij aan- en uitkleden
  • Scheve lichaamshouding
  • Duidelijke voorkeurshouding
  • Scheef of afgeplat hoofdje
  • Kindje gooit hoofd achterover (overstrekken)
  • Onrustige slaaphouding (of meerdere keren huilend wakker per nacht)
  • Moeilijk slikken, makkelijk overgeven

Ook kan er sprake zijn van een onrustige baby als gevolg van klachten in het wervelkolomgedeelte, gelegen tussen de schouderbladen. Van hieruit treden de zenuwbanen uit naar de maag en darm, en kunnen mogelijk een rol spelen bij reflux*, verborgen reflux, darmkolieken en ontlastingsproblemen.

* Reflux: het terugvloeien van maagvocht naar de slokdarm, waarbij zuurbranden kan optreden.

Symptomen bij kinderen:

  • Achterblijvende ontwikkeling
  • Verminderde fijne- & grove motoriek
  • Onverklaarbare driftbuien, snel boos
  • Evenwichtsproblemen (snel vallen of struikelen)
  • Regelmatig hoofdpijn
  • Concentratieproblemen

Eén of meer van bovenstaande problemen kan duiden op een functiestoornis in de nekwervelkolom, ook wel bekend als het KISS- of KIDD-syndroom. Als wordt vastgesteld dat inderdaad sprake is van een functiebeperking in de nekgewrichten, dan kan manuele therapie een behandelmethode zijn om uw kind zo spoedig mogelijk van zijn/haar klachten af te helpen.

Wat is kinder-manueeltherapie?
Een kinder-manueeltherapeut is een fysiotherapeut die zich specifiek richt op manuele therapie bij kinderen van 0 tot 18 jaar. Manuele therapie bij zuigelingen en kinderen wordt door een geregistreerd kinder-manueeltherapeut toegepast. Meer weten? Ga naar www.ewmm.net.

De behandeling
Tijdens de eerste afspraak gaan we op zoek naar de oorzaak van de klachten. Is er sprake van een bewegingsbeperking? Dan behandelen we meteen. Eén behandeling van onze manueel therapeut is meestal al een verademing voor uw kind; gemiddeld zijn drie tot vijf behandelingen voldoende. Vanzelfsprekend werken wij met zachte mobiliserende technieken om de beperkte nekfunctie te herstellen. Om uw kind een zo vertrouwd en prettig mogelijk gevoel te geven, vragen wij u als ouder om tijdens de sessie(s) aanwezig te zijn.

In vertrouwde handen
In verband met mogelijk meer afwijkende verschijnselen in de motoriek, werken wij waar nodig nauw samen met kinderfysiotherapeuten, huisartsen, consultatiebureau-artsen en kinderartsen om de behandeling ook in therapeutisch opzicht optimaal te laten verlopen. Kortom, uw kind is bij ons altijd in vertrouwde handen.

Risico’s?
Volgens het Nederlandse EWMM-register voor kinder-manueeltherapeuten zijn de afgelopen 15 jaar geen negatieve bijwerkingen opgetreden bij behandelingen van zuigelingen.

Wees er snel bij
Een kind dat niet lekker in zijn vel zit, is ontzettend vervelend. Voor u, maar vooral voor het kind zelf. Twijfelt u waar de problemen vandaan komen? Heeft u het vermoeden dat het met de nekwervels te maken heeft? Kom langs voor een intakegesprek of overleg eerst even met uw huisarts of de arts van het consultatiebureau. Een snelle behandeling is gewenst om verdere problemen bij de ontwikkeling van uw kind te voorkomen.

Verwijzing en vergoeding
U heeft geen verwijzing nodig van uw consultatiebureau- of huisarts. Heeft u wel een verwijzing? Neem deze dan mee bij uw eerste afspraak. Fysio-Ermelo Prins & Staal heeft een contract met alle zorgverzekeraars in Nederland, kinder-manueeltherapie wordt volledig vergoed vanuit het basispakket.

Na de behandeling zit uw kind weer beter in z’n vel, kan zich weer vrijuit bewegen… én ontwikkelen!