Chat with us, powered by LiveChat

Dry needling

Heeft u niets met naalden? Wees gerust, u voelt er vrijwel niets van.

Wat is een knop of spierverharding?
Een ‘knoop’ in een spier, ofwel ‘triggerpoint’, noemen wij een spierverharding. Het voelt hard aan en veroorzaakt pijn of stijfheid. Rond de spierverharding zelf, of elders in het lichaam. Ook zweten, duizeligheid en wazig zien, zijn voorbeelden van klachten die veroorzaakt kunnen worden door een spierverharding.

Hoe ontstaat een spierverharding?
Een spierverharding kan ontstaan door een sportblessure, stress, een ongeluk of overbelasting. Maar bijvoorbeeld ook door slaaptekort of een infectie. Er zijn meer oorzaken te noemen, maar belangrijker is: hoe komt u er weer van af?

De behandeling
Bij dry needling prikt de daarvoor opgeleide fysiotherapeut gericht met een heel dun naaldje in de spier. U voelt er vrijwel niets van. De spier trekt zich even samen, waarna deze als het ware ontspant. We noemen dit een ‘twitch response’. Daardoor wordt de spier soepeler, de pijn verlicht en kunt u weer vrijer bewegen!

Dry needling vs. acupunctuur
Dry needling is niet hetzelfde als acupunctuur. Bij dry needling wordt meestal één naald gebruikt. De naald blijft kort in het lichaam, puur om een reactie op te wekken. Daarnaast is dry needling gericht op het verbeteren van de lichaamsfunctie. Bij acupunctuur wordt gewerkt met meerdere naalden, die langere tijd in het lichaam blijven. Daarbij gaat het om het in balans brengen van de zogenaamde ‘energiehuishouding’. Bij de behandeling van pijnklachten is dry needling een uitermate geschikte techniek.

Wordt dry needling vergoed?
In tegenstelling tot acupunctuur, valt dry needling onder de reguliere zorg van fysiotherapie. Dat betekent dat in de meeste gevallen, de kosten van deze behandeling door uw verzekeringsmaatschappij worden vergoed. Mits u aanvullend verzekerd bent.

Direct resultaat
Onze patiënten zijn erg tevreden over de dry needling methode. U merkt direct verbetering en het herstel verloopt veelal soepel en snel. Waarom wachten? Maak snel een afspraak met Fysio-Ermelo Prins & Staal.