Beweegprogramma Diabetes
Neem het heft weer in eigen handen!
Heeft u moeite uw bloedsuikerwaarde op peil te houden? Bent u bang dat u een hypo krijgt wanneer u zich inspant? Verbeter uw conditie en verminder het gebruik van medicatie met ons beweegprogramma op maat!
Beweegprogramma Diabetes type 2
Bewegen is belangrijk, dat weten we allemaal. Maar weet u ook dat u meer controle over uw lichaam kunt krijgen als u vaker beweegt? Dat bewegen de kans op hart- en vaatziekten vermindert en andere vervelende klachten kan voorkomen?
Bent u suikerpatiënt – heeft u Diabetes Mellitus type II – en wilt u
• Uw conditie verbeteren?
• Het gebruik van medicijnen en insuline beperken?
• Een gezonder lichaamsgewicht?
• Vervelende klachten voorkomen?
• Een actievere leefstijl ontwikkelen?!
Zet samen met ons de stap naar een gezonder leven met het beweegprogramma op maat!
Wat is diabetes?
Alle voedingsstoffen die we dagelijks binnenkrijgen, worden in het lichaam omgezet in brand- en bouwstoffen. Zo worden koolhydraten (een verzamelnaam voor zetmeel en suikers) in het lichaam omgezet in glucose. Via het bloed wordt de glucose vervoerd naar verschillende organen. Om toegang te krijgen tot de organen is insuline nodig. Bij mensen met diabetes maakt de alvleesklier geen of weinig insuline aan, of werkt de door het lichaam aangemaakte insuline onvoldoende. De bloedglucosewaarde (hoeveelheid suiker in het bloed) is daardoor hoger dan normaal. Diabetes tast de bloedvaten aan en kan zorgen voor andere aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten, zenuwschade, gewrichtsklachten, nierfalen et cetera.
Uw persoonlijk beweegprogramma
Het KNGF heeft in samenwerking met onderzoeksinstituut TNO een beweegprogramma ontwikkeld voor mensen met diabetes type II. Het is een programma op maat: speciaal afgestemd op uw persoonlijke situatie. Tijdens het programma wordt u begeleid door een speciaal opgeleide fysiotherapeut. Met het beweegprogramma leert u op een gezonde en verantwoorde manier te bewegen én krijgt u weer controle over uw bloedglucosewaarde.
De behandeling
Na de intake, doorloopt u een aantal tests om uw persoonlijke situatie in kaart te brengen. Samen met uw fysiotherapeut stelt u uw programma samen en wordt de opbouw bepaald, afhankelijk van de doelen die u wilt bereiken. Daarna gaat u in groepsverband, maar onder persoonlijke begeleiding, aan de slag. Het beweegprogramma duurt 12 weken.
Vergoeding beweegprogramma diabetes
Het beweegprogramma wordt veelal vanuit de aanvullende verzekering vergoed, afhankelijk van het soort polis of pakket van uw zorgverzekeraar. Informeer eerst bij uw zorgverzekeraar of u een (gedeeltelijke) vergoeding krijgt bij deelname aan een beweegprogramma.
Verwijzing huisarts of specialist
Voor deelname aan het programma heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts, bedrijfsarts of medisch specialist. Heeft u nog vragen? Wij horen het graag.
Verbeter uw kwaliteit van leven door een actieve leefstijl en neem de controle over uw bloedglucosewaarde weer in eigen handen!